De beste Juicer kopen start met deze ultieme koopgids

De vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels uit fruit en groenten zijn waardevolle elementen voor een gezond dieet. Om kinderen, en sommige volwassenen, evenwichtiger te laten eten met verse producten kan veel moeite kosten. Maar de meeste mensen zijn wel bereid een lekker drankje te nemen zonder teveel klachten. Toch is de keuze aan kant-en-klare sappen in de winkel soms beperkt en fantasieloos. Met behulp van een sapcentrifuge om zelf sap te maken van verse groenten en fruit wordt het makkelijker om voedingsstoffen binnen te krijgen en te genieten van unieke smaken.

Direct naar:

 

Over Sapcentrifuges

Sap persen is niets nieuws. De oude Grieken dronken granaatappelsap, en de Dode Zee Rollen vermelden granaatappel- en vijgenbrouwsels. Het handmatig persen van sap heeft ook een lange geschiedenis, maar de eerste belangrijke ontwikkeling in machinaal persen voor thuisgebruik kwam van Norman Walker in de jaren dertig. Walker geloofde dat vers sap essentieel was, omdat de warmte van pasteurisatie heilzame enzymen en voedingsstoffen in groenten en fruit doodt.

In de jaren vijftig kwam de eerste Champion Juicer, die alle soorten groenten, met inbegrip van bladgroenten, kon verwerken. In de jaren zeventig waren juicers erg populair geworden met de introductie van Jack LaLanne’s Power Juicer, die een soort sap rage ontketende. In de afgelopen jaren zijn juicers populair geworden bij mensen die ontgiftende diëten volgen of als voedingsrichtlijnen het soms aanraden als alternatieve medicijnen; ze zijn ook aantrekkelijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in gezond leven.

Vergelijk goed de prijzen bij:
klik op het logo om naar de shop te gaan

coolblue logobol logowehkamp logo

 

Manieren om sap te maken

Niet alle juicers zijn gelijk. De verschillende soorten juicers verwerken groenten en fruit op heel verschillende manieren, en elke methode heeft zijn voor- en nadelen.

 

Handmatige Sapcentrifuge

citruspers handmatige sapcentrifugeDeze juicers (citruspers) persen meestal sap uit citrusvruchten. Eenvoudige handpersen zijn de meest voorkomende soorten; dit zijn de klassieke kegelvormige apparaten waar je citrusvruchten op duwt. Grote modellen met een handgreep zijn gemakkelijker om aanzienlijke hoeveelheden fruit verwerken, en sommige kunnen ook andere fruitsoorten verwerken.

Voordelen: Handpersen zijn meestal gemakkelijk te gebruiken. Er is geen herrie, en de gebruiker heeft volledige controle over het proces. Ze zijn goedkoop, kleine modellen zijn gemakkelijk te reinigen en de voedingswaarde behouden blijft omdat er geen warmte bij komt.

Nadelen: Persen met een hendel vereisen wat kracht om te bedienen. Zij kunnen ook rommel veroorzaken en er moeten helemaal schoongemaakt worden. Handpersen zijn beperkt in omvang, verwerken meestal alleen citrusvruchten, en met de hand persen kan vermoeiend zijn als je veel sap wilt maken.

Let op: Er zijn ook elektrische handpersen, waardoor het proces wat makkelijker wordt en een wat luidruchtiger.

»» Vergelijk goed de prijzen bij CoolbueBol.com

 

Centrifugale Sapcentrifuge

Centrifugale juicersbeste sapcentrifuge bevatten een schijfrasp die op hoge snelheid ronddraait en groenten en fruit aan flarden snijdt. De gesnipperde producten worden verzamelt in een zeef-mand die ook op hoge snelheid draait, en deze centrifugale beweging onttrekt het sap uit de zeef. Er zijn twee typen centrifugale juicers. Non-ejection juicers het verzamelen het vruchtvlees in de zeef-mand; ejection juicers deponeren het afval in een aparte container.
»» bekijk onze sapcentrifuge TOP 10

Voordelen: Non-ejection juicers maken snel een grote hoeveelheid sap; hun rendement ligt boven het gemiddelde. Zowel ejection als non-ejection modellen werken goed met een verscheidenheid aan groenten en fruit, en ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Ejection modellen hoeven niet te worden schoongemaakt tussen het persen door, en zijn gemakkelijk schoon te maken als je klaar bent.

Nadelen: De warmte die ontstaat door de hoge omwentelingen per minuut (rpm) van centrifugale juicers kan de voedingswaarde van het sap verminderen. Het afvalbakje van non-ejection juicers moet regelmatig geleegd worden, meestal na elke kwart liter sap, en de zeef-manden van on-ejection juicers kunnen lastig zijn om schoon te maken.

Centrifugale juicers kunnen geen tarwegras verwerken, en ze behoren tot de luidruchtigste van alle soorten sapcentrifuges. Omdat de producten korter in de mand blijven, hebben ejection modellen een hogere rpm nodig. Dit maakt ze luider dan non-ejection modellen, en ze geven ook iets minder sap.

»» Vergelijk goed de prijzen bij Coolbue & Bol.com

 

SlowJuicers

SlowJuicersslowjuicer voorbeeld ‘kauwen’ op groeten en fruit om de vezels te breken, en knijpen er dan het sap uit. Het toerental is meestal lager dan in centrifugale sapcentrifuges, en ze vermalen meestal ook goed: ze kunnen notenpasta, appelmoes, babyvoeding en bevroren toetjes maken.
»» Bekijk onze Slowjuicer TOP 10

Voordelen: Slowjuicers voeren het snel uit, maar met minder herrie dan centrifugale juicers. De iets tragere werking behoudt de voedingswaarden beter. Ze doen het goed met fruit en zijn niet moeilijk schoon te maken.

Nadelen: Slowjuicers zijn niet zo goed in het verwerken van groenten, en ze kunnen geen tarwegras verwerken. Ze zijn zwaar en groot, en het invoeren van producten bereist wat kracht.

»» Vergelijk goed de prijzen bij Coolbue & Bol.com

 

Single-Auger Sapcentrifuge

Single Gear JuicersDit soort sapcentrifuges maakt gebruik van een vijzel (auger) om producten te pletten en het sap eruit te persen. Het sap en vruchtvlees komt in aparte containers terecht als de producten over de vijzel bewegen; sommige toestellen maken gebruik van twee fases om meer sap te produceren. Single-auger machines zijn heel veelzijdig. Ze kunnen notenpasta, babyvoeding en bevroren desserts te maken, en ze kunnen zelfs deegwaren vormen.

Voordelen: Lage toeren betekent een stille werking en een hoge voedingswaarde. Deze machines kunnen zeer goed omgaan met bladgroenten, zelfs tarwegras. Omdat een machine meerdere functies vervuld bespaard dit op de kosten, en ze zijn gemakkelijk schoon te maken.

Nadelen: Terwijl er een hoge sap opbrengst is voor groenten, is dit lager voor fruit. De langzamere rpm betekent ook een langzamere verwerkingstijd. Ze kunnen ook groot en minder mooi zijn.

»» Vergelijk goed de prijzen bij Coolbue & Bol.com

 

Twin-Gear Sapcentrifuge

Twin Gear SapcentrifugeDeze juicers duwen producten tussen twee fijnmazige vijzels bij zeer lage toerentallen, om plantenvezels te versnipperen en vervolgens het sap eruit te persen.

Ze zijn vooral goed met harde groenten zoals bieten, en bieden de hoogste sapopbrengst van elke sapcentrifuge. Ze werken goed met bladgroenten en tarwegras, en ze bieden dezelfde verscheidenheid aan functies als single-auger juicers.

Voordelen: Naast de hoge opbrengst aan sap bieden twin-gear juicers een zeer hoge voedingswaarde. Zij verwerken alle soorten groenten zeer goed en kunnen ook overweg met harde vruchten. Deze juicers behoren tot de stilste van alle modellen.

Nadelen: De juicers zijn traag vanwege het lage toerental, zijn lastiger schoon te maken dan andere machines, en ze zijn duurder dan de meeste andere juicers. Twin-gear machines zijn niet heel goed in het verwerken van zacht fruit. Sommige modellen worden echter geleverd met extra onderdelen die dit mogelijk maken.

»» Vergelijk goed de prijzen bij Coolbue & Bol.com

 

De andere kant van juicers

Ondanks de vele voordelen juicers bieden, waaronder unieke sap combinaties, hoge voedingswaarde en de mogelijkheid om voedingsstoffen op maat te maken door het selecteren van producten, zijn er een overwegingen voordat je begint aan het zelf maken van sap.

Direct naar:

 

Kosten en duurzaamheid

De prijs van juicers hangt grotendeels af van de verwerkingsmethode en de functies die elke sapcentrifuge bevat. Een eenvoudige handpers is relatief goedkoop, maar het is niet ongebruikelijk dat nieuwe elektrische modellen een paar honderd euro kosten. De meest uitgebreide machines met alle toeters en bellen verhogen de prijs nog tot enkele honderden euro’s.

De garantie die wordt geleverd bij een sapcentrifuge is een ander detail om te overwegen. Garanties kunnen oplopen van een maand of twee tot meer dan een jaar, en sommigen geven langere garantie op de motor dan op andere onderdelen. Andere onderdelen slijten echter, en de beschikbaarheid van vervangende onderdelen en reparatie vergt wat onderzoek.

»» Vergelijk goed de prijzen bij Coolbue & Bol.com

 

Volume

Het is belangrijk om na te denken over de hoeveelheid producten die nodig zijn voor zelfgemaakte sap. Het kan meerdere ponden fruit of groenten koten om een enkele liter sap te produceren. Wie zijn eigen fruitbomen heeft of zelf groenten verbouwd in grote hoeveelheden zullen het meeste succes hebben. Ook is het een optie om producten in bulk aan te schaffen. Anders zou het maken van sap vrij duur geworden.

Opmerking: Hoogwaardige machines halen vaak meer sap uit een bepaalde hoeveelheid producten dan de andere modellen, maar ze vragen ook een hogere initiële investering.

 

Levensduur en veiligheid

De beste manier om te genieten van zelfgemaakt sap is om het te meteen op te drinken. Idealiter moet het direct worden geconsumeerd, omdat zonder pasteurisatie er bacterien in kunnen groeien die ziekten veroorzaken. Als het sap bewaard moet worden, gebruik dan een luchtdichte verpakking en zet het onmiddellijk in de koelkast. Het bewaren van gekoeld sap tot 24 uur is meestal veilig, langer wordt echter problematisch. Wat citroensap toevoegen kan ook helpen bij het behoud van vers sap.

Oxidatie, waarbij de voedingswaarde verdwijnt, is ook een reden om het sap snel te consumeren. Oxidatie begint direct en is meedogenloos. Groentesap, met een lager zuurgehalte dan vruchtensap, kan de helft van de voedingswaarde verliezen in 30 minuten. Bij het koelen sap moet de luchtdichte container zo vol mogelijk worden gevuld om de hoeveelheid zuurstof in de container te verminderen.

 

Vezelgehalte

Terwijl juicers vele vitale voedingsstoffen beschermen tijdens het extractieproces, verwijderen veel modellen alle heilzame vezels uit groenten en fruit. Sommige juicers gebruiken het hele product en behouden dan de vezels. Ze kunnen ook instelbare vijzels hebben om de hoeveelheid vruchtvlees in het sap te regelen, maar dergelijke juicers zijn vaak erg duur.

juicer kopen - slowjuicer vs sapcentrifuge sapmachines

»» Vergelijk goed de prijzen bij Coolbue & Bol.com

 

Suikergehalte

Sommige mensen moeten hun sap inname te beperken als gevolg van een te hoog suikergehalte. Een appel of sinaasappel kan een aanvaardbare hoeveelheid suiker bevatten, maar het sap uit verschillende stukken fruit verhoogt de inhoud aanzienlijk. Sommige groenten hebben ook veel suiker; 230 gram rauwe wortelen kunnen bijvoorbeeld wel 13 gram suiker bevatten. Het suikergehalte is ook een factor in commercieel geproduceerd sap, maar het enthousiasme voor zelfgemaakt sap kan de consumptie van suiker aanzienlijk verhogen.

 

Extra Juicer Vragen

Een paar extra overwegingen kan het gebruik van een juicer een stuk leuker maken. Iedereen moet kijken naar het belang van de in onderstaande tabel genoemde factoren, en aan de hand daarvan een keuze maken.

  • Opvangbakje: Is het opvangbakje groot genoeg voor jouw wensen, en kun je het geperste sap goed zien?
  • Invoer van producten: Is de vulopening breed genoeg om grote of hele stukken in te voeren? Een smalle opening kan betekenen dat je veel moet hakken.
  • Snoerlengte: Heeft de snoerlengte invloed op het gebruik? Het is ideaal als het apparaat gewoon in een hoek kan blijven staan en je het in het midden van het aanrecht kunt gebruiken.

 

Conclusie juicer kopen gids

Voorstanders van raw-food diëten en andere gezondheidsbewuste mensen geloven sterk in de voordelen die juicers bieden. Hoewel er veel opties zijn en een aantal details om over na te denken, is het genot van een glas vers geperst sap onmiskenbaar. Gedegen onderzoek en een eerlijke evaluatie van de individuele wensen en behoeften kan leiden tot precies de juiste aankoop, om daarna te genieten van tal van verse, zelfgemaakte sappen.

»» Vergelijk goed de prijzen bij:
klik op het logo om naar de shop te gaan

coolblue logobol logowehkamp logo

 

 

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.