Cholesterol verlagen met juicing

Cholesterol wordt door veel mensen op een verkeerde manier begrepen. Voordat we het gaan hebben over cholesterolverlagende sappen, willen we dus eerst een aantal dingen duidelijk maken.

 

Cholesterol is niet slecht

Je hebt het nodig om te leven en is van vitaal belang voor de productie van testosteron en andere hormonen die zowel voor mannen als vrouwen belangrijk zijn. Als je een man bent en op een natuurlijke manier je testosteron moet verhogen, dan is cholesterol de beste manier om dat te bereiken.

 

HDL (high-density-lipoproteïne) cholesterol is goed

Deze soort verwijdert de slechte soort (LDL of high-density-lipoproteïne) op plaatsen waar het niet thuis hoort en waardoor slagaders verstopt raken.

 

Verzadigde vetten zijn goed

Dit is eentje die een hoop personen oncomfortabel maakt. De waarheid is dat er geen link is tussen de inname van verzadigde vetten en cardiovasculaire ziektes, wat bewezen is door een enorm onderzoek van bijna 350.000 personen. Daarnaast vergroten verzadigde vetten HDL, terwijl ze maar lichtjes grote LDL verhogen, wat een LDL cholesterol is die niet schadelijk is.

 

Onverzadigde vetten zijn goed

Deze wist je waarschijnlijk al. Ze verlagen LDL waarden terwijl ze tegelijkertijd de HDL waarden verhogen.

 

Wat betekent dit voor je dieet?

Geniet van heerlijke verzadigde vetten

Als je eieren, vlees, boter, kaas etc. vermijdt omdat je je cholesterol wilt verlagen, dan helpt dat niet. Geniet van je biefstukken en eieren. Kokosolie bevat enorm veel verzadigd vet en is zeer gezond. Je kan in plaats van boter dit gebruiken voor het koken. Biologische kokosolie is onze favoriet voor op het brood. De smaak is echt verrukkelijk.

 

Geniet van onverzadigde vetten

Aangezien onverzadigde vetten LDL verlagen terwijl ze tegelijkertijd HDL verhogen, kan je genieten van heerlijke noten (zoals amandelen en kasjoe) en zaadjes (zoals zonnebloem en pompoen). Met sommige blenders kan je ook een soort van pindakaas maken met noten en zaadjes.

 

Je cholesterol verlagen met juicing

 • Vezels verlagen LDL. Dit betekent dat blenden beter is dan juicen voor je cholesterol. Dit houdt ook in dat zo’n beetje elke fruit en groente smoothie hier goed voor is. De vezel pectine is hier vooral goed voor. Je kan het vinden in appels, druiven, aardbeien en citrusvruchten.
 • Vitamine C heeft laten zien dat het LDL verlaagt, waarbij je vanaf 100mg hiervan kan profiteren. Je kan het vinden in boerenkool, rode paprika’s en citrusvruchten.
 • Vitamine E helpt om de oxidatie van LDL te voorkomen. Je kan het vinden in rode snijbiet, spinazie en boerenkool.
 • Flavonoïden (waaronder naringenine) verlagen LDL en triglyceriden en kunnen gevonden worden in citrusvruchten (vooral grapefruit)
 • Bètacaroteen helpt om de oxidatie van LDL te voorkomen. Je kan dit onderdeel vinden in wortels.
 • Polyfenolen (waaronder pterostilbeen) verhogen HDL terwijl tegelijkertijd de oxidatie van LDL voorkomen wordt. Het kan gevonden worden in cranberry’s, druiven en blauwe bessen.

Als je een sap wilt maken en veel groene bladgroenten gaat gebruiken, dan raden we een juicer aan die hier speciaal voor gemaakt is. Deze zal namelijk twee keer zoveel sap uit de groenten kunnen halen.

Cholesterol verlagen

 

Juicing recepten om je cholesterol te verlagen

Als je geen juicer hebt, neem dan een kijkje naar onze koopgidsen, zodat je eentje uit kan kiezen die bij je behoeften en budget past.

 

Appel – wortel – gembersap

 • 1 appel
 • 3-4 wortels
 • 1 duim of 2,5 cm gember

Juicen om je cholesterol te verlagen kan simpel en verrukkelijk zijn. Dit recept is perfect als je net begint.

 

Cholesterol verlagende cocktail

 • 1 appel
 • 4 wortels
 • 3 grote boerenkoolbladeren
 • 2 handenvol spinazie
 • 1 klein handjevol zwarte bessen (gewikkeld in bladeren om te helpen bij het juicen)
 • 1 klein handjevol bramen (ook in bladeren gewikkeld)
 • 1/2 grapefruit

Gebruik dit recept om je cholesterol meerdere keren per dag te verlagen. Als je meer wilt, dan is dat geen probleem, maar pas wel op voor de relatief hoge hoeveelheid suiker in appels en wortels.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vivajuice
Logo