Sap persen of blenden

Er is veel discussie over het persen van sap ten opzichte van blenden. Beiden geven verschillende resultaten, dus het hangt er vanaf wat je eigenlijk zoekt.

Ik krijg vaak de vraag of blenden net zo goed is als persen. Sommigen beweren dat blenden beter is, omdat het de vezels behoudt. Er is geen eenduidig antwoord, want ik kan deze twee methoden niet vergelijken. Ze geven je allebei een ander resultaat.

De verschillen tussen persen en blenden

Ik heb geen voorkeur voor persen of blenden. Beiden hebben verschillende voordelen. Ik gebruik beide methoden, maar persoonlijk pers ik meer sap om gezondheidsredenen. Dit is immers een website over het gebruik van sap voor de gezondheid, daarom ligt daar de nadruk op. Laat me de verschillen uitleggen:

BlendenSap persen
Maakt hele stukken fruit en groente vloeibaar door ze op hoge snelheid zeer fijn te hakken met messen. Het resultaat is een puree-achtige drank die je een ‘smoothie’ noemt. Tijdens het blenden komt er lucht bij, waardoor het drankje luchtig wordt. Deze lucht, samen met het vruchtvlees, kan bij sommige mensen een opgeblazen gevoel veroorzaken.Maakt sap door het scheiden van het sap en de vezels / pulp. Het resultaat is een puur, glad sap. De pulp wordt apart opgevangen.
Handig voor het pureren van producten met een laag vochtgehalte en waar geen sap uitgeperst kan worden, zoals banaan, avocado, papaja en bladgroenten.Haalt sap uit vochtrijke fruit en groenten. Een slow juicer kan zelfs sap maken uit bladgroenten.
Bij blenden is er minder vocht in vergelijking met juicen, omdat het drankje veel vezels bevat.Bij sap gaat het om hydratatie. Je drinkt sappen die je lichaam voorzien van een grote hoeveelheid vocht die rijk is aan vitaminen, mineralen, fytonutriënten, enzymen, antioxidanten enz. Het maakt de cellen blij.
Er wordt meer energie / enzymen in je lichaam verbruikt om de vezels te verteren.Er is geen energie nodig om puur sap te verteren. De energie wordt bewaard voor het reinigende werk, wat vooral handig is bij een sap kuur.
Groene bladgroenten kunnen ‘grassig’ en onprettig smaken. Je kunt poeders, korrels, noten, zaden, ijsblokjes, kruiden, specerijen e.d. toevoegen om de smaak te verbeteren.Groente kan beter smaken bij verwerking met een slow juicer. De pers-methode laat het sap beter smaken. Je kunt ook een of twee stukken fruit toevoegen, of kruiden om de smaak te verbeteren.
Je krijgt de vezels mee in het drankje. Voor je lichaam is dit hetzelfde als het eten van fruit en groenten. Er worden verschillende enzymen geproduceerd om de vitaminen/mineralen te onttrekken, en ze moeten door de vezels om de ‘gevangen’ voedingsstoffen te bereiken. Het kost meer moeite om de voedingsstoffen op te nemen en er wordt minder opgenomen in dit proces. Als je spijsvertering goed is, neem je waarschijnlijk slechts 35% van de vitaminen en mineralen op.Er zijn geen vezels. Je drinkt het sap en het lichaam hoeft weinig moeite te doen om de vitaminen/mineralen op te nemen ter voeding en genezing. Dit is exact de reden om sap te drinken, om de meeste voedingsstoffen binnen te krijgen ( tot 99% opname) van de vitaminen en mineralen.
Maar hebben we vezels nodig? Ja, we hebben de vezels nodig, maar dat is wat blenden je ook vooral geeft – vezels, en minder voedingsstoffen. Je kunt ook vezels binnen krijgen door fruit/groente te eten. Dus het ligt eraan wat jij belangrijker vindt: vezels of voedingsstoffen.Bij sap gaat het niet om de vezels maar om genezing. De reden dat we sap maken is om optimale voedingsstoffen snel en direct in onze cellen te krijgen. Je krijgt vezels binnen door het eten van fruit/groenten. Of doe hier ideeën op hoe je de pulp uit de juicer kunt gebruiken om vezels binnen te krijgen.
Een vezelrijk drankje betekent minder kraak en smaak, en minder genezende effecten bij een rawfood cleanse. Als je een blender gebruikt eet je vaak meer fruit/groenten, die ook bijdragen aan genezing, maar langzamer dan bij genezing door sappen.Puur sap wordt het beste met meer verse groenten voor de beste genezende eigenschappen. Door de hoge mate van opname door het lichaam treden er vaak onvermijdelijke genezende reacties op.
Bij blenden voel je je snel vol door het vezelrijke drankje. Als dat jouw doel is van blenden, is dat prima. Maar dit betekent ook dat je minder fruit/groenten per dag eet en niet de optimale hoeveelheid voedingstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.Door sap krijgt je lichaam een maximale hoeveelheid voedingsstoffen van een bredere variatie aan fruit/groente. Je zit niet zo snel vol, dus je kunt meer drinken. Nogmaals, dit heeft als doel je genezing te versnellen.
 Ik zet de hoge snelheid blender in dezelfde categorie als een sapcentrifuge die je smoothie oxideert. Draaien op hoge snelheid veroorzaakt oxidatie voor de wisseling van +ve en –ve ionen tijdens het draaien.Als je serieus sap wilt gebruiken voor de genezende werking, stel ik voor dat je investeert in een goede slow juicer om oxidatie van sappen te voorkomen. Geoxideerd sap is in wezen bedorven sap.
 Omdat pesticiden en chemicaliën ingebed zijn in de vezels, worden deze ook opgenomen in je smoothie. Om dit te voorkomen kun je alleen biologische fruit/groenten gebruiken. Dit is een duurdere, maar gezondere optie. Nogmaals, ik raad een goede slow juicer aan die de hoeveel pesticiden en chemicaliën in jouw sap kan minimaliseren. Het zal op de lange termijn een zuinigere keuze blijken te zijn.
blenden vs sap persen
 • Als je het goed doet kun je het beste van twee werelden combineren en zowel een blender als een juicer gebruiken. Gebruik de juicer om sap te maken als basis van je smoothies, in plaats van melk of roomijs.
 • Om te genieten van verschillende recepten wil je wellicht de methoden van juicen/blenden combineren voor de meest complete ervaring, als je zowel een blender als een juicer in de keuken hebt.
Ook interessant:

 • Juicer kopen tips
 • Beste Slowjuicer kopen TOP 10
 • Sapcentrifuge kopen TOP 10
 • We kijken uit naar je ideeën

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Vivajuice
  Logo