Hoe werkt een sapcentrifuge

Verschillende soorten groenten en fruit vereisen specifieke soorten juicers om de beste resultaten te verkrijgen. Drie specifieke soorten juicers werken allemaal op verschillende manieren om sap te verkrijgen. Het juiste type hangt af van gebruikte producten en de gewenste kwaliteit van het sap. In veel gevallen kan het gemak in bediening en reiniging ook bijdragen aan de beslissing.

 

Soorten Sapcentrifuges

De drie algemene typen juicers hebben verschillende samenstellingen. De meest voorkomende juicer in huishoudelijke keukens werkt op basis van centrifugale kracht. Meer complexe keukenmachines pletten de ingrediënten door ze te ‘kauwen’ tussen draaiende tandwielen. Een gespecialiseerde sapcentrifuge die producten door een hakkende plaat drukt produceert de beste resultaten voor ingrediënten als tarwegras en spinazie.

 

Type Juicer
Werking Beste ingrediënten
Sapcentrifuge Centrifugeert het sap uit de ingrediënten Groenten en fruit zoals sinaasappels, appels, en selderij met een hoog vloeibare inhoud
Slowjuicer Knijpt het sap uit de ingrediënten Fruit en groenten zoals wortelen en bieten met een lage vloeibare inhoud
Tarwegras Juicer Duwt de ingrediënten door een hakkende plaat Kruiden en bladgroenten met een zeer lage vloeibare inhoud

 

In het algemeen is de keuze van de juicer afhankelijk van de hoeveelheid sap in de ingrediënten. Mensen die houden van sap met verschillende soorten groenten en fruit moeten een juicer kiezen op basis van ingrediënten die het moeilijkst te verwerken zijn. Een tarwegras juicer bijvoorbeeld kan zowel lastige bladgroenten als makkelijke sinaasappelen verwerken.

 

Centrifugale Sapcentrifuge

beste sapcentrifugeCentrifugale juicers zijn de meest voorkomende typen apparaten voor het persen van sap uit groenten en fruit. Ze werken door de ingrediënten te raspen en er daarna de vloeistof uit te persen. Een interne bak verzamelt het afval en het sap wordt doorgevoerd naar een uitlopende tuit. Dit zijn de minst efficiënte apparaten. Bovendien wordt er door het hoge toerental veel lucht toegevoegd aan het sap, waardoor het een korte houdbaarheid heeft. Sapcentrifuges zijn over algemeen gemakkelijker te reinigen.

 

Slow juicers

Slow juicersHurom HU-100 slowjuicer gebruiken een lage snelheid en versnellingsregeling om het sap uit de ingrediënten te persen. Dit haalt meer sap uit de producten dan een sapcentrifuge en vermijdt de oxidatie van het geproduceerde sap. De twee basisuitvoeringen van slow juicers gebruiken ofwel een enkele of een dubbele vijzel om het sap uit het vruchtvlees te pletten. Slowjuicers werken langzamer en met minder warmte dan sapcentrifuges en geven een hogere kwaliteit sap. Ze halen ook sap uit bladgroenten en kruiden, al verstoppen deze soms de machine, waardoor ze minder efficiënt zijn dan een tarwegras pers. Ze zijn ook duurder in aanschaf en moeilijker te reinigen dan andere typen juicers.

 

Single Gear Juicers

Single Gear JuicersSingle gear juicers gebruiken slechts één vijzel om het fruit en de groente kapot te maken en de maximale voedingswaarde uit de producten te halen. De enkele vijzel drukt het vruchtvlees tegen de binnenkant van de machine en drukt het sap eruit. Eenmaal gescheiden wordt het vruchtvlees verzamelt in de afvalbak, en de vijzel stuurt het sap naar de opvangtuit.

 

Twin Gear Sapcentrifuge

Twin Gear SapcentrifugeTwin gear Slow Juicers gebruiken twee vijzels om de producten tot pulp vermalen voor het sap eruit geperst wordt. De extra vijzel maakt ze efficiënter en helpt ze om het maximale aan sap uit de ingrediënten te halen. De extra druk die wordt uitgeoefend door de in elkaar grijpende vijzels maximaliseert de hoeveelheid enzymen, voedingsstoffen en vitaminen, en de lage RPM minimaliseert de oxidatie van het sap. Twin-Gear juicers zijn de duurste sapcentrifuges op de markt.

 

Tarwegras Sapcentrifuge

Tarwegras SapcentrifugeTarwegras juicers zijn gespecialiseerd in het persen van sap uit kruiden en bladgroenten, door de ingrediënten tot moes te stampen voor het sap eruit wordt geperst. Er zijn handmatige of elektrische modellen, die worden bediend door een draaiende, schroefvormige vijzel die het plantaardige materiaal tegen een vermalende plaat drukt, of door het product onder grote druk door een zeer kleine ruimte te dwingen. Door deze methoden is er weinig kans op verstopping van de juicer wat soms gebeurt bij producten met een laag sa gehalte.

 

Conclusie

Centrifugale juicers zijn de meest voorkomende modellen in de meeste huishoudelijke keukens en zijn perfect voor het snel produceren van vruchten- en groentesappen van producten met veel sap. Voor meer gecompliceerde sap-winning zijn het slow juicers die het maximale aan sap en voedingswaarde uit de producten halen, en ook redelijk goed werken met kruiden en bladgroenten.

Tarwegras juicers zijn echter de beste keuze voor het persen van sap van kruiden en groente met een zeer laag sa gehalte.

 

Lees ook:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vivajuice
Logo