Juicer of blender? Ontdek de verschillen.

Wat is beter, een juicer of een blender? Het antwoord op die vraag is helemaal afhankelijk van je doel. Iedere methode heeft zo zijn voor- en nadelen. Hier zijn de belangrijkste verschillen op een rij:

De blender produceert een soort puree van pulp dat je waarschijnlijk zal herkennen als een smoothie. Vanwege de lucht die bij het mixen in je drankje gevangen raakt, krijgt de smoothie een luchtige textuur. Voor sommige mensen kan het opnemen van die lucht leiden tot een opgeblazen gevoel of winderigheid. De juicer produceert puur sap. Er wordt geen lucht opgenomen en alle pulp is weggefilterd. Geen problemen met winderigheid dus, maar is die pulp niet ook nuttig?

Pulp bevat vooral veel vezels. Als voedingsstoffen vermengd zijn met vezels worden ze door je lichaam veel langzamer opgenomen. Dat betekent dat je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Voor mensen met diabetes en andere metabolische problemen kan dat een groot voordeel zijn. Daarbij zijn vezels een belangrijke energiebron voor je darmbacteriën. Zij zetten die vezels weer om in bruikbare stoffen voor je lichaam. Het is een langzame vorm van energie. Sap uit een juicer bevat juist veel snelle suikers en voedingsstoffen, voor de energie die je gelijk nodig hebt. Vanwege de hoge hoeveelheid vezels geven smoothies je sneller een vol gevoel. Dat kan een pluspunt zijn als dat is wat je zoekt. Sap bevat meer water waardoor het je een betere hydratatie zal geven, en je kunt door blijven drinken om veel voedingsstoffen op te nemen.

Sommige vruchten bevatten uit zichzelf nou eenmaal maar weinig water. Een blender is dus handig als je bijvoorbeeld bananen of avocado’s in je drankje zou willen verwerken. Hetzelfde geldt ook voor bladgroen. Als je bladgroen gebruikt kan het wel zo zijn dat je tegen een wat grasachtige smaak aanloopt. Je kunt combinaties van noten, zaden, kruiden en specerijen toevoegen om de smaak te verbeteren. Wil je toch liever sap? Dan is het ook mogelijk om voor een slowjuicer te kiezen. Door het speciale kauwmechanisme kan een slowjuicer zelfs sap uit bladgroen halen. Een slowjuicer heeft daarbij minder de neiging om die grasachtige smaak uit bladgroen mee te nemen. Om de smaak verder te verbeteren kun je een paar stukken fruit of kruiden toevoegen.

Juicer of blender? Ontdek de verschillen.

Alles bij elkaar is er geen ultiem antwoord op de vraag om het winnende keukenapparaat. Soms heb je meer aan een juicer terwijl je voor andere doeleinden eerder naar de blender zal grijpen. Neem deze informatie mee om te bepalen wat het beste bij je wensen past, of gebruik ze allebei voor een wereld van combinaties!

LEES OOK: Beste blender kopen? Bekijk onze TOP 10
LEES OOK: Beste slowjuicer kopen? Bekijk onze TOP 10

LEES OOK: Wat is een slowjuicer?

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vivajuice
Logo