Wat is een slowjuicer?

Een slowjuicer is één van de veel verschillende soorten beschikbare juicers. Dit type sapcentrifuge beschikt over een vijzel die draait op ongeveer 80 tot 100 RPM (rotations per minute), en letterlijk kauwt op de vezels van groenten en fruit. Dit kauw-proces, dat aanzienlijk langzamer gaat dan bij een sapcentrifuge, helpt om meer enzymen, mineralen, spoorelementen, vitaminen en vezels uit de producten te halen. Dit langzame maar efficiënte proces kan een overweging zijn bij de aanschaf van een sapcentrifuge. Wij van VivaJuice hebben een beste koop slowjuicer top 10 lijst  gemaakt om je keuze gemakkelijker te maken.

Hoe werkt een slowjuicer?

wat is een slowjuicer voorbeeldEen slowjuicer werkt met een enkele versnelling of vijzel. Een vijzel is een boor of boorkop, die meestal een roterend, spiraalvormig schroefblad bevat dat een “flighting” wordt genoemd, dat het uitgeboorde materiaal verwijderd, in dit geval de pulp. Het resterende sap wordt verzameld en door gaas gezeefd. Terwijl de vijzel draait, worden de ingevoerde producten geplet en uitgeperst tegen de zijwand van de juicer. Het filter, zeef of gaas aan de wanden houdt de pulp tegen terwijl het overgebleven sap eruit wordt gedrukt. Omdat dit langzaam wordt gedaan, wordt het sap niet verwarmd. Voedingsstoffen en enzymen kunnen op deze lagere temperatuur overleven en blijven intact in het sap.

»» Beste slowjuicer kopen? Bekijk TOP 10

Wat zijn de voordelen van een slowjuicer?

Er zijn vele voordelen van het gebruik van een slowjuicer. De vijzel draait en verplettert je groenten en fruit, en is door dit langzame maar efficiënte proces in staat om meer sap te verkrijgen van de ingevoerde producten. Het voordeel van een slowjuicer zal blijken uit de drogere pulp. Gemiddeld zal een slowjuicer ongeveer 15-20% meer sap opleveren. Door de prijsstijging van groenten en fruit kan dit een meer economische oplossing op de lange termijn zijn.

Een ander voordeel van een slowjuicer is dat de voedingsstoffen, enzymen en sporenelementen niet worden blootgesteld aan de hitte van een sneller pers-proces. Het tragere proces betekent minder warmte en minder schuim in je sap. Door het breken en ‘kauwen’ van de ingevoerde producten houdt de slowjuicer alle gezonde onderdelen van je producten intact.

Slowjuicers zijn ook zeer efficiënt in het verwerken van fruit en groenten, inclusief bladgroenten, grassen en bladeren. Producten als spinazie, tarwegras, selderij, peterselie, sla en andere bladgroenten en kruiden kunnen worden geperst met behulp van een slow juicer. Wat opgemerkt moet worden, is dat de beste juicers (sapcentrifuges) niet heel goed zijn in het verwerken van tarwegras of andere bladgroenten. Als keukenmachine is de slowjuicer ook erg veelzijdig. Vanwege de langzame beweging van de enkele vijzel kan een slow juicer ook voedsel verwerken tot sorbets, boter, ijs, babyvoedsel, patés en sauzen. Sommige slowjuicers zijn zo veelzijdig dat ze in staat zijn soepstengels en pasta te maken. Het laatste voordeel van slow juicers is, dat door de lagere rotatie van de enkele vijzel het apparaat langer meegaat.

Wat is het verschil tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge?

slowjuicer vs sapcentrifuge voorbeeldEr een paar verschillen tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge. Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten juicers is de snelheid waarmee het sap wordt geëxtraheerd. De slow juicer is meestal een sapcentrifuge met een enkele versnelling, die een vijzel gebruikt om het sap op een langzame en efficiënte manier uit het fruit en de groenten te persen. Door dit proces worden vitamines, enzymen en sporenelementen behouden die de producten van nature bevatten, omdat er minder warmte vrijkomt. Sapcentrifuges persen het sap sneller uit, maar zijn minder efficiënt en leveren dus gemiddeld minder sap op.
Lees onze uitgebreide slowjuicer vs sapcentrifuge post hier.

Wat is een staande slowjuicer?

Een rechtopstaande slowjuicer werkt op dezelfde manier als een slowjuicer met een enkele versnelling en enkele vijzel, alleen dan met een revolutionair gepatenteerd ontwerp. De ruimtebesparende en rechtopstaande constructie van de slowjuicer zorgt ervoor dat het sap wordt gewonnen tijdens het plet-stadium. Vervolgens wordt de pulp uitgeworpen, om opnieuw te worden uitgeperst in het tweede stadium. Dit proces resulteert in nog meer sap en extreem droge pulp. Het lage toerental van een staande slow juicer resulteert in hogere sap-opbrengst en minder afval. Staande slow juicers kunnen vrijwel alle soorten groenten en fruit verwerken. Slow juicers met een enkele vijzel, zoals staande slow juicers, persen ook sap uit grassen en bladeren.

Mocht deze ‘wat is een slowjuicer’ post je nog niet verder geholpen hebben laat gerust iets na in de comments. We beantwoorden met alle plezier al je vragen.

»» Slowjuicer kopen? Bekijk onze TOP 10

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vivajuice
Logo